sidor

tisdag 15 augusti 2017

Samtalsmatta!



Samtalsmatta är ett utmärkt hjälpmedel för att ta reda på vad barn tycker/tänker och därmed öka delaktighet och inflytande. Här tänker ett barn till vad hen tycker om olika lekaktiviteter. 
Förskolan ska sträva efter att varje barn
• utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation, (Lpfö-98/16)

----------------------------------------------------------------------------------------------

"Samtalsmatta gör det möjligt för personer i olika åldrar och med olika typer av kommunikativa och kognitiva svårigheter att uttrycka åsikter och delta i planering och beslutsfattande. Samtalsmatta gör att man kan tänka på saker på nya sätt och reflektera över vad man själv tycker. Metoden kan användas i olika situationer, verksamheter och miljöer. Samtalsmatta är inte ett personligt kommunikationshjälpmedel utan används när man vill veta vad en person tycker om något speciellt.

En samtalsmatta består av en matta (t.ex. en dörrmatta) och tre olika uppsättningar med bilder. Bilder för en visuell skala, bilder för samtalsämnen och bilder för frågeställningar som relaterar till samtalsämnet. Genom att ställa öppna frågor kring ämnen som är relevanta för personen, och genom att låta henne eller honom placera bilderna av frågeställningarna i förhållande till en visuell värderingsskala som sitter på mattan, får man en tydlig bild av vad personen tycker och tänker om olika saker." (Hämtat ur boken "Samtalsmatta - Svenska erfarenheter av metoden".)
                                         


 #förskola#skola#kommunikation#samtalsmatta#barnsinflytande#delaktighet#uttryckasinåsikt#enförskolaföralla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar